Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés rendszere már több éve elterjedt, akár a világ többi országában, például Dániában, Svédországban, ahol a hulladék 80-90%-át így dolgozzák fel. Nálunk azonban közel sem olyan kihasznált a rendszer, mint az említett országokban, mert a lakosság mindössze a háztartási hulladék 17%-át gyűjti szelektíven.

Ezen próbál segíteni a Sziget Fesztivál csapata is, akik már kezdetektől fontosnak tartják a fenntartható fesztiválozást, és idén még több akcióval készülnek, melyekben számítanak az aktív részvételetekre!
Fotó: sziget.hu
A fesztiválon három Recycling Center várja a kilátogatókat, ahol ALU/PET hulladékok gyűjtésére, elektronikai hulladékok gyűjtésére, és elemgyűjtésre lesz lehetőség. Mind a 3 pont újrahasznosított bútorokkal lesz berendezve, ahol lesz lehetőség arra, hogy az újrahasznosítás jegyében upcycling design műhelyekben alkothatod meg az általad megálmodott tárgyakat. Iparművész fiatalok a Szitizenek megunt, elszakadt, eltört tárgyait alakítják át valami újdonsággá. Sátorból divatos fesztivál kiegészítő? Bármi megtörténhet! Ezeken kívül további 6 kemping recepción lehet leadni ALU és PET hulladékot, ajándékokért cserébe.
Fotó: Pixabay
A fesztivál összes árusától papírzacskóban lehet vásárolni, és a műanyag evőeszközök kora is leáldozott. Jönnek a komposztálható és újrahasznosított eszközök, a fából készült villák és papírtányérok.
A szelektív hulladékgyűjtők számát megsokszorozzuk, idén 100 db gyűjtő várja, hogy megtöltsük, és a kocsmákban, étkezőhelyeken, pénztárakban is van lehetőség a hulladékot szelektíven gyűjteni. További 100 db csikkgyűjtő és mintegy 500 db hagyományos szemétgyűjtő segít bennünket abban, hogy a Szigetet, mely egy hétig az otthonunk, tisztán tartsuk.
Fotó: Pixabay
Sátorújrahasznosítás – segítség a menekülteknek
A Sziget számára fontos, hogy megfelelő, emberibb körülmények között alhassanak a rászorult menekültek. Ezért kérnek benneteket, hogy azokat a sátrakat, takarókat, matracokat, melyeket már nem kívántok tovább használni, vagy hazacipelni, adjátok le, és mi összegyűjtjük azoknak az Európába érkező menekülteknek, akik olykor kénytelenek a szabad ég alatt meghúzódni.
Tegyünk együtt a zöld Szigetért!
Jó szórakozást és ne feledjétek: #szigetrecycling!

Forrás: sziget.hu, wikipedia.hu