Nagy sikerrel zárult a 25. jubileumi Sziget Fesztivál. Az egy hetes bulira több, mint 450 ezer ember látogatott ki, 103 országból. Most köszöntötték minden idők 8 milliomodik látogatóját, akit egy örök Sziget bérlettel ajándékoztak meg. A fesztivál alatt kétszer is ki kellett rakni a “megtelt” táblát.

Fotó: Sziget

“Vízválasztó volt a 25. fesztivál a Sziget életében” – meséli Kádár Tamás, a Sziget új cégvezetője, Gerendai  Károly alapító utódja. “Lezárult egy korszak, amelyben felépítettünk egy egyedi, trendi, multikulturális fesztivált, ami speciális feelingjével, kulturális sokszínűségével, egyedi programjaival, a szolgáltatásainak minőségével és nem utolsó sorban látványos megjelenésével tűnt ki a nemzetközi paletta többi fesztiváljai körül. Mára a Sziget olyan példaértékű fesztivál lett, aminek a receptjét sokan átvették, emiatt nekünk is változnunk kell, hogy ne egyek legyünk a sok hasonló közt” – mondta Kádár Tamás és ígéri, jövőre már komoly jelei lesznek a megújulásnak.

Fotó. Sziget

A tavalyi Szigethez képest az idei fesztiválon kevesebben voltak, még úgy is, hogy több teltházas nap és 452 ezer látogató jött el. A cégvezető szerint a látogatók visszaesése abból is adódik, hogy ma már többen “klónozzák”  a Szigetet, ami elszippant vendégeket, “bár kétségtelen, hogy a line-up terén sem volt idén nagy szerencsénk” – tette hozzá Kádár, aki szerint ez a nagyságrendű vendégsereg, ami most összegyűlt, egy nagyon kellemes, “élhető” fesztivált eredményezett.

Fotó: Sziget

A legtöbben Hollandiából zarándokoltak Budapestre, a 103 ország közül. Utánuk az angolokból, franciákból, németekből és olaszokból volt a legtöbb, de a világ távolabbi pontjairól is érkeztek látogatók. Egy hongkongi házaspár 11 éves csecsemőjüket is elhozta.

Több hollywoodi sztárt is fel lehetett fedezni a közönség soraiban. A mínusz egyedik napon, a P!nk koncerten már ott sorakozott a nézőseregben Ashton Kutcher, Mila Kunis, Justin Theroux és Luke Evans is. Kutcherék eljöttek Wiz Khalifa és a Chainsmokers koncertjére is, persze nem csak a koncertet nézték, de meg is látogatták a zenészeket az öltözőben.

Nagy barátságok kötődtek a Nagyszínpad backstage-ében is a fellépők között. Billy Talent és P!nk, akik még sosem találkoztak, egymás után léptek fel a Szigeten és a fesztivál köztudottan barátságos légköre a Nagyszínpad mögé is begyűrűzött, ami összehozta a két fellépőt. Nagy közös szelfizés és instagram posztolás lett abból, hogy a két zongorista, Tom Odell és Jamie Cullum szintén egymást követték a színpadon. A Galantis duója viszont gyorsan elviharzott a koncertről, persze nem azért, mert nem tetszett nekik valami. Ők vállalták be, hogy a Clean Bandit lemondása után kitöltik azt a kis időt, de korábban már egy hajnali németországi bulit is bevállaltak, így magánrepülővel utaztak tovább az újabb koncerthelyszínre.

Fotó: Sziget

Jól vizsgázott a Sziget biztonsági rendszere is, a tavaly bevezetett check-in iránt nemzetközi érdeklődés is mutatkozott. A Szigeten vendégeskedő külföldi fesztiválszervezők közül többen is érdeklődtek a szisztéma iránt, mondván, ez sokkal nagyobb biztonságot nyújt, mint a sajátjuk. A Sziget biztonsági szolgálatának vezetője is pozitív hírekről számolt be, elmondása szerint a statisztikájuk mintegy 30-40 %-kal jobb a tavalyinál.

Jövőre augusztus 8. és 15. között rendezik meg a Szigetet ugyanitt.