A Campus Fesztiválon sikerült elcsípni a Bëlga egyik fő hangulatfelelősét, a zöld színt képviselő Bauxitot. Sok időnk nem volt, de a fellépés után fel tudtunk tenni pár kérdést a 20 éves zenekar alapító tagjának.

fesztek.hu: Mikor volt az első fellépésetek a Campuson?

Bauxit: Hát, ezt nem tudom fejből, szerintem olyan 6-7 éve körülbelül, lehet, hogy 10.

fesztek.hu: Voltatok-e a Vekeri-tó Fesztiválon a Campus előtt?

Bauxit: Hogyne, sokszor voltunk a Vekerin és nagyon szerettük.

fesztek.hu: Vannak-e valamilyen emlékezetes pillanataitok, amik ezekhez a fesztiválokhoz kapcsolódnak?

Bauxit: Nagyon érdekes kombinációk voltak a Vekerin. Volt olyan, hogy Kalapács, Ossian, Bëlga (nevet). Mindig nagyon érdekes volt, hogy hogy sikerült. Ez régebben volt, azért voltak elég komoly bulik, ilyen rendes minimál house-os sátras bulik, sokszor itt maradtunk és buliztunk egy nagyot.

fesztek.hu: Idén 20 éve, hogy megalakult a Bëlga. Hogyan és hol történt ez?

Bauxit: A Buddhista Főiskolán történt, volt egy ilyen kis szellemi közösség, akikkel megismerkedtünk. Volt egy rádióműsor a főiskola pár tagjának a Tilosban, a Hitparádé. Oda bekerültünk és ott kezdődött, hogy elkezdtünk írni ilyen hülye szövegeket, meg így előadtuk magunkat, aztán rájöttünk, hogy ez így tetszik és elkezdtük ezt a rádióműsoron kívűl csinálni. A Tilosban ugye csomó lehetőség volt, volt csomó DJ, és stúdiókkal voltak kapcsolatban, felkértek, hogy írjunk egy számot egy Tilos Maraton CD-re. Megismerkedtünk Titusszal és utána már egyértelmű volt a kapcsolat, hogy ez most így kialakult és lesz.

fesztek.hu: Hogyan készült egy Bëlga szám 2003-ban és hogyan készül most?

Bauxit: Akkor még kazettára vettük fel és stúdióba járkáltunk. Most inkább elvonulunk egy pár napra többször és akkor így koncentráltan dolgozunk, írjuk a szövegeket együtt és aztán utólag dolgozzuk fel az egész anyagot stúdióban.

fesztek.hu: Szerinted melyik a legkomolyabb és a legkomolytalanabb dalotok?

Bauxit: Sok dalban ez egyszerre benne van, – (nevet) – úgyhogy így nem lehet szétválasztani.

fesztek.hu: Milyen hosszú egy ideális Bëlga koncert?

Bauxit: Attól függ, például fesztiválon már a 90 perc sok, általában a 70 perc jobban működik, mert itt másra vannak beállva az emberek. Klubbokban ilyen 90-100 perc az tökre működik.

Köszönjük szépen a figyelmet, hamarosan jelentkezünk új interjúkkal.